Samenwonen en trouwen

Een partner vinden, waarmee je in liefde en trouw je leven wil delen, is een groot cadeau, waar je zuinig om moet zijn. Je mag dat in alle dankbaarheid aanvaarden, maar je moet er ook zorgvuldig in zijn.
De vorm die we geven aan het samenleven van twee partners, is vanuit christelijk perspectief een dilemma. Gaan we samenwonen of gaan we trouwen?
Nu is dat voor veel jongeren geen punt meer. Maar toch is er vanuit de bijbel wel wat te leren over hoe we zorgvuldig vorm kunnen geven aan ons samenleven.
In elke vorm is liefde en trouw het allerbelangrijkst. Liefde in de brede zin van het woord: niet alleen de verliefdheid of de sex, maar de liefde, het houden van de ander, om wie zij of hij werkelijk is, met goede en zwakke kanten. Trouw zijn is niet alleen belangrijk in de zin van niet ‘vreemd gaan’, maar ook geeft het uitdrukking aan de unieke plaats, die je partner heeft in heel je leven, je aandacht en gerichtheid.
In een huwelijk worden beide officieel beloofd in een ritueel dat het samengaan markeert. Een kerkelijke bevestiging vraagt Gods zegen en hulp daarbij om deze belofte ook waar te maken.
Een van de moeilijkste lessen van het volwassen worden is: dat alles wat de moeite waard is, ook moeite kost. Een relatie houden met iemand gaat niet vanzelf. Daar moet je aan werken, zeker als je dat levenslang vol wilt houden in een huwelijk. Soms zijn er tijden dat je voor elkaar moet kiezen en elkaar weer moet hervinden. Maar je kunt ook al op tijd zorgen dat je elkaar niet uit het oog verliest.
Trouwen, samenwonen?
Liefde en trouw?
Werken aan je relatie?
Wat zijn jouw vragen en ervaringen?

Plaats een reactie