Milieu

Aandacht voor onze leefomgeving lijkt een beetje de speelbal van hypes. Soms is er aandacht voor, maar een andere tijd ook helemaal niet. Toch zou het christelijk denken en doen zich niet zo moeten laten meeslepen met de waan van de dag, maar constant een belangrijke plaats moeten geven aan het milieu of ‘de schepping’. Want de Bijbel en het christelijk geloof draagt alles in zich om vooruitstrevend te denken over onze verantwoordelijkheid voor heel onze wereld.

Dat laatste gebeurt ook wel eens anders. Omdat christelijk geloof zo gericht kan zijn op alleen ‘de ziel, die gered moet worden’ of ‘het hiernamaals’, wordt het geheel van de schepping of het hier en nu uit het oog verloren. Terwijl Gods zorg en liefde zich niet beperkt tot onze ziel in het hiernamaals. Wij worden zelfs regelmatig opgeroepen om zorg te dragen voor de aarde, die ons is toevertrouwd. Het is niet allemaal maar decor voor ons mensen, die centraal staan voor God. Heel Gods schepping is gemaakt tot Gods eer en daar zijn wij een onderdeel van.

Toch voelen veel mensen ook een onmacht en een onwil om hun levens anders in te richten. Wie een leven wil leiden dat minder energie verbruikt, minder reist, minder vlees eet, meer denkt over de vraag ten koste van wie of wat je aankopen gemaakt zijn, moet niet alleen tegen de stroom van de maatschappij inzwemmen, maar ook tegen de stroom van zijn eigen gemakszucht of onverschilligheid.

Wie er graag eens meer over wil lezen moet eens op de site van Time to Turn rondsurfen. Zij geven praktische tips om ergens te beginnen. Je hoeft niet gelijk alles te doen, maar denk stap voor stap eens na over bijvoorbeeld bananen (zie actie ‘Maak recht wat krom is”), rundergehakt, kleding, mobieltjes.

Wil je er graag eens met anderen over doorpraten? Mail ons en wij nodigen jou uit, als er in Rotterdam een avond belegd wordt!

Plaats een reactie