Filmavond 2 november: Where are you, Adam?

Een Oekraïense documentaire over monniken op Athos

De berg Athos ligt op een schiereiland in het noordoosten van Griekenland en is een autonome monnikenrepubliek. In tientallen kloosters leven er al eeuwenlang oosters-orthodoxe monniken. De Oekraïense diaken en filmproducent Alexandr Plyska mocht in een van de kloosters filmen en maakte de documentaire Where are you, Adam? Prachtige natuurbeelden worden daarin verweven met het ononderbroken bidden en werken van de monniken te midden van hun moeilijkheden en beproevingen.
Centrale figuur is de oude hegumen (abt) Gerdona Gregy, wiens lange spirituele ervaring leidde tot een diep verstaan van de menselijke ziel. Die verlangt volgens hem terug naar de menselijke natuur van Adam voor de zondeval. De film biedt een eerbiedwaardige waarneming van een wereld waar de tijd niet door de klok wordt beheerst. ‘In stilte met de monniken samen zijn, dat is wat we beoogden’,  aldus Plyska.

De avond wordt georganiseerd door de hervormde en de protestantse gemeente en heeft een dubbel doel. Enerzijds willen we graag weer een spirituele film laten zien, zoals eerder over Luther en Bonhoeffer. Daarnaast steunt deze vertoning in moeilijke tijden de Oekraïense teamleden achter dit project. De entree is voor hen, vanuit de kerk bieden we de zaal en de koffie aan. Vanwege het beperkt aantal zitplaatsen is vooraf reserveren nodig.

Datum: donderdag 2 november 2023
Tijd en plaats: 20.00 uur in De Open Hof
Entree: € 10, contant aan de zaal
Graag reserveren via j.kroodsma@outlook.com, T: 06 1478 1091 of j.offringa@planet.nl , T: 06 4989 4905